Flatland – Härmän aukeilta

  • Artikkelin kategoria:näyttely

Aina yhtä jännää tulla Mestalle kun uusi näyttely on juuri ripustettu. Tämän näyttelyn isot värivalokuvat sopivat syksyiseen tunnelmaan ihan täydellisesti! 

Valokuvaajat Ella Kiviniemi ja Elias Lahtinen toivat Mestalle yhteisnäyttelynsä Flatland. Dokumentaaristen kuvien kohteena on Etelä-Pohjanmaa, josta Ella itsekin on kotoisin. Näyttely leviää kivasti varsinaisilta näyttelyseiniltä myös muualle coworking-tilaan seinille ja ilmoitustauluille kiinnitettyjen kuvien muodossa.

Flatland on esillä Mestalla lokakuun loppuun saakka.

Ella Kiviniemi

”Millaista on unelmoida avoimin silmin? Voiko valokuvaaja katsoa ympäristöään haaveillen, mutta silti kuvata todellisuutta? Ella Kiviniemen ja Elias Lahtisen dokumentaarinen valokuvateos Flatland kertoo todellisen paikan myyttisestä ulottuvuudesta, paikallisesta kulttuurista ja sen muovaamista identiteeteistä.”

Flatland – Härmän aukeilta. Valokuvia Yli- ja Alahärmästä Etelä-Pohjanmaalta vuosilta 2018–2020. Kuva: Ella Kiviniemi
Elias Lahtinen
Elias Lahtinen, Flatland
Ella Kiviniemi, Flatland

”Valokuvat on otettu Etelä-Pohjanmaalla Yli- ja Alahärmässä, jotka ovat nykyään osa Kauhavaa. Härmä tunnetaan 1800-luvun puukkojunkkarien maana, jossa isottelulla ja väkivaltaisuudella – tai niiden sietämisellä – on ollut tärkeä merkitys. Härmäläinen kulttuuri ammentaa edelleen avoimesti häjyilyn näyttävyydestä, vaikka itse tapahtumista on jo aika lakeuksilla jättänyt.

Unelmointi, tarinat ja valokuvattu nykyhetki sekoittuvat kuvissa murretun sävyisiksi vaikutelmiksi, joissa menneisyyden sävyttämä kulttuuri sulautuu nykypäivään. Karu pohjalaisuus avaa kuvissa pehmeän puolensa, herkän, pastellinsävyisen ja vähän koomisenkin ulottuvuuden. Härmää kiertäville kuvaajille valokuvaus on kuin päiväunelmointia: osa heidän ajatuksistaan on nykyhetkessä, osa kulttuurin, tarinoiden ja taiteen muodostamalla metatasolla. Sieltä katsottuna Härmä näyttäytyy taianomaisena.”

Ella Kiviniemi (s. 1991) opiskelee valokuvataiteen maisteriohjelmassa Aalto-yliopistossa. Näyttely on osa Kiviniemen taiteellista opinnäytetyötä. Elias Lahtinen (s.1990) on tamperelainen valokuvaaja ja kuvajournalismin opettaja Tampereen yliopistossa, josta hän on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi. 

Työskentelyä ja näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto, Suomen kulttuurirahasto sekä Aalto-yliopisto.

 

Tiedustelut: 

Ella Kiviniemi / ella.venlamaria@gmail.com / www.ellakiviniemi.com / Instagram: @ella.venlamaria

Elias Lahtinen / elias_lahtinen@hotmail.com / www.eliaslahtinen.com / Instagram :@eliaslahtinen

Herttoniemen coworking-tilamme seinistä kaksi on varattu vaihtuville näyttelyille. Tähän mennessä seinillä on nähty taidetta valokuvasta öljyvärimaalauksiin ja metalligrafiikkaan. 

Jos et ole Mestan asiakas, mutta haluaisit käydä tutustumassa näyttelyyn, se onnistuu sopimalla ajankohta etukäteen.

Haluaisitko tuoda oman näyttelysi Mestan seinälle? Laita viestiä: mirka@mestacoworking.com