Heikki Kynsijärven valokuvanäyttely Macroflora

  • Artikkelin kategoria:näyttely

Tammi-helmikuun ajan Herttoniemen Mestalla on esillä Heikki Kynsijärven makrovalokuvia kukista. Aihe on seurannut häntä usean vuoden ajan ja on usein ollut osa hänen näyttelyitään.

Heikki Kynsijärvi, näyttely Mesta Coworkingilla

– Kukat ovat valokuvaajille tai ylipäänsä taiteilijoille hyvin klassinen aihe. Ovathan ne todella visuaalisia väreineen ja muotoineen. Macroflora on minun versioni tästä aiheesta.

Kynsijärvi luonnehtii kuvausmetodiaan intensiiviseksi ja tutkiskelevaksi. Hän saattaa viettää yhden kohteen äärellä tuntikausia katsellen ja kuvaten sitä jokaisesta kulmasta.

– Saatan ottaa satoja kuvia yhdestä kohteesta ja koitan varioida kuvaa mahdollisimman paljon. Eteen aukeavan näkymän täytyy resonoida jollain tapaa. Sillä pitää olla vahva assosiaatio johonkin. Silloin siitä tulee kuva.

Heikki Kynsijärvi, Macroflora
Heikki Kynsijärvi, Macroflora

Väkisin tai kello kädessä häe ei kuitenkaan kuvaa, vaan valokuvaamiselle on varattava tarpeeksi aikaa. Mieluiten useita päiviä peräkkäin.

– En usko että mitään luovaa työtä voi tehdä kunnolla, jos on esimerkiksi aikatauluapaineita. Lähestyn työskentelyäni hyvin rauhallisesti ja pyrin etten ajattele lopputulosta etukäteen lainkaan. Vahvimmat assosiaatiot syntyvät spontaanisti siinä hetkessä, kun olosuhteet ovat otolliset. Valokuvaaminen on minulle nimenomaan löytämistä. 

Näyttelyn kuvista yksi on kuitenkin varta vasten tehty.

– Kuvan mustasta aukosta tein samana päivänä kun ensimmäinen valokuva mustasta aukosta julkaistiin. Kuuntelin uutista auton radiosta ja kuvittelin mielessäni miltä kuva näyttää. Kotiin päästyäni googletin sen tietenkin heti ja sain idean, että minun täytyy tehdä oma versio tästä historiallisesta kuvasta. Se kuva on pieni kunnianosoitukseni tieteen tekijöitä ja tiedettä kohtaan kaiken kaikkiaan.

Heikki Kynsijärvi (s. 1982) asuu ja työskentelee Helsingissä. 

Instagram: @heikkikynsijarvi

Herttoniemen coworking-tilamme seinistä kaksi on varattu vaihtuville näyttelyille. Tähän mennessä seinillä on nähty taidetta valokuvasta öljyvärimaalauksiin ja metalligrafiikkaan. 

Jos et ole Mestan asiakas, mutta haluaisit käydä tutustumassa näyttelyyn, se onnistuu sopimalla ajankohta etukäteen.

Haluaisitko tuoda oman näyttelysi Mestan seinälle? Laita viestiä: mirka@mestacoworking.com