Opas Mestan podcast-studioon: Alkusäädöt

Mestan podcast-studiossa äänittäminen sujuu omatoimisesti helppokäyttöisillä laitteilla.

Ennen ensimmäistä äänityskertaasi tutustu tämän blogisarjan ohjeisiin ja varaa reilusti aikaa sekä äänitysten alkuun että loppuun, jotta ehdit rauhassa säätää laitteet ja siirtää valmiit tiedostot koneellesi!

Äänitysohjeet löytyvät myös studion seinältä, joten ne on helppo kerrata studiossa.

Opas Mestan podcast-studioon:

 1. Kun saavut
 2. Alkusäädöt
 3. Muista äänittäessä
 4. Tiedostojen siirto

Tässä blogisarjan toisessa osassa käymme läpi ohjeet studion laitteiden säätämiseen äänitysvalmiiksi.

Rodecaster Pro

Studion laitteet

Studiossa on käyttövalmiina Rode PodMic-mikrofonit ja Audio-Technican studiokuulokkeet kahdelle puhujalle. Mikrofonit ja kuulokkeet on numeroitu; ykkönen on henkilölle, joka operoi mikseriä. Kolmannen mikrofonin ja kuulokkeet löydät kaapista. Liitä ne tarvittaessa kiinni mikseriin liittimiin numero 3. 

Äänitys hoituu Rodecaster Pro -podcast-mikserillä, jonka käyttöohjeisiin voit halutessasi tutustua tarkemmin tästä. Tässä oppaassa neuvomme mikserin peruskäytön, joka riittää hyvin äänittämiseen studiossamme, kun teet editoinnin jälkikäteen. Ethän muuta muita mikserin asetuksia, jotta sinun jälkeesi tuleville äänittäjille ei tule yllätyksiä! 

Mikserissä on valmiina sisällä muistikortti, jolle äänitys tallentuu. Sinun ei siis tarvitse tuoda omaa muistikorttia tai liittää omaa laitettasi mikseriin äänityksen ajaksi. Tarvitset kuitenkin tietokonettasi äänitysten jälkeen, kun siirrät materiaalin muistikortilta omalle koneellesi.

Etäosallistujien ottaminen mukaan

Studioon mahtuu äänittämään korkeintaan kolme henkilöä, mutta äänityksiin voi ottaa mukaan puhujia myös etänä. 

Voit liittää mikseriin tietokoneesi USB-johdolla (johto on valmiina kiinni mikserissä) tai kännykkäsi Bluetooth-yhteydellä (paina mikserin nappulaa, jossa on Bluetooth-ikoni ja yhdistä laitteesi mikseriin). Silloin kaikki tietokoneen/kännykän äänet tallentuvat omalle raidalleen, jonka volyymia voit mikseristä säätää samalla tavalla kuin tilassa olevia mikrofonejakin. 

Etäosallistujien kohdalla muista nämä: 

 • Äänenlaatuun vaikuttaa aina etäosallistujan käyttämä mikrofoni ja tila, jossa hän puhuu. 
 • Muista mykistää tietokoneesta/kännykästä kaikki ylimääräiset äänet ja notifikaatiot. Kaikki laitteen tuottama ääni tallentuu nauhalle. 
 • Jos kuulet etäosallistujan äänen kuulokkeista, kaikki on ok. Jos et kuule, tarkista, että puheluun käyttämässäsi laitteessa ja ohjelmassa on valittu kaiuttimeksi ja mikrofoniksi Rodecaster.

Säädä laitteet ennen äänitystä

Kun kaikki laitteet ovat kiinni mikserissä, on aika säätää äänet kuntoon. Laita mikseri päälle punaisesta napista, joka on mikserin takaosassa oikeassa reunassa. 

1. Säädä mikrofonitelineet. 

Säädä telineet valmiiksi siten, että puhujien on helppo puhua mikrofoniin korkeintaan nyrkinmitan päästä. Telineitä voi tarvittaessa siirtää pehmein liikkein myös äänityksen aikana. Vältä telineiden ja mikrofonien säätämistä ja koputtelua äänityksen aikana, sillä se  tuottaa helposti häiriöääniä nauhalle.

2. Säädä mikrofonien volyymit. 

Mikrofonit on numeroitu, ja kullakin on mikserissä oma liukusäädin. Jos mukana on etäosallistuja, säädä hänen äänensä volyymia liukusäätimestä, joka on merkitty Bluetooth- tai USB-ikonilla.

Säädä kaikkien käyttämiesi mikrofonien liukusäätimet ensin puoliväliin. Juttele hetki vieraasi kanssa ja kuuntele kuulokkeista, kuulostaako kaikkien puhujien ääni yhtä voimakkaalta. Jos jonkun ääni on hiljaisempi, voit nostaa sen mikrofonin volyymia säätämällä liukusäädintä ylöspäin. 

3. Säädä kuulokkeiden volyymit.

Jokaiselle kuulokkeelle on numeroitu pyöritettävä säätönuppi mikserin yläkulmassa. Säädä volyymit kuulokkeiden käyttäjille mukaviksi. Kuulokkeiden volyymi ei vaikuta tallentuvaan ääneen. 

Tässä vaiheessa voit halutessasi alkaa jo äänittämään. Suosittelemme kuitenkin aina säätämään vielä mikrofonin herkkyyden puhujalle sopivaksi, jotta äänityksen laatu olisi mahdollisimman hyvä. 

4. Säädä mikrofonien herkkyys. 

Tarkoituksena on säätää mikrofonien herkkyys yksitellen kullekin puhujalle sopivaksi, jotta mikrofoni ei särje kovaäänisen puhujan ääntä ja hiljaisenkin ääni kuuluu hyvin. Kun olet kerran löytänyt tietylle puhujalle sopivan herkkyystason, voit jatkossa käyttää hänelle samoja säätöjä. 

 • Paina ensin säädettävän mikrofonin numeronäppäintä liukusäätimen yläpuolella ja valitse kosketusnäytöltä LEVEL. 
 • Pyydä säädettävää mikrofonia käyttävää henkilöä puhumaan mikrofoniin kuten äänitettäessä – nyrkinmitan päässä mikrofonista. Tarkkaile kosketusnäytöllä liikkuvia palkkeja: niiden tulisi osua edes hieman vihreällä merkitylle tasolle, mutta ei ylittää sitä. 
 • Tarvittaessa säädä herkkyyttä kosketusnäytöllä korkeammaksi tai matalammaksi. Huomaa kuitenkin, että mitä korkeampi luku, sitä enemmän mikrofoni tallentaa myös taustasuhinaa – siksi kannattaa pitää maksimitasona 42. Voit nostaa äänentasoa myös puhumalla kovemmalla äänellä. 

Tarkista muistikortti

Mikserissä on valmiina sisällä muistikortti, jolle äänityksesi tallentuu. Tarkista kuitenkin varmuuden vuoksi ennen äänityksen aloittamista, että muistikortti varmasti on paikallaan.

Tarkista, että: 

 • Mikserin kosketusnäytöllä oikeassa yläreunassa näkyy muistikortin kuva. Jos muistikortin kuvan päällä on punainen ruksi, muistikortti ei ole paikallaan.
 • REC -nappula loistaa vihreänä ja äänitettäessä punaisena. Jos REC loistaa sinisenä, muistikortti ei ole paikallaan.

Jos muistikortti vaikuttaa olevan poissa, katso mikserin takapaneelista, onko muistikortti paikallaan. Jos näet muistikortin, paina muistikorttia kevyesti jotta se ponnahtaa ulos, ota se ulos ja laita uudelleen paikalleen. Jos et näe muistikorttia tai sen uudelleen asentaminen ei auta, ota kaapista varamuistikortti. Muistikortti on ”adapterit” -laatikossa, Samsungin adapterin sisässä – vedä se ulos ja laita paikoilleen mikseriin.  

Tarvittaessa voit myös tallentaa äänityksen suoraan omalle koneellesi liittämällä tietokoneesi mikseriin USB-johdolla ja käyttämällä tallentamiseen haluamaasi ohjelmistoa (esim. Audacity tai Audition). Suosittelemme kuitenkin äänittämään mikserin muistikortille ja siirtämään tiedostot äänityksen jälkeen omalle koneelle.