Opas Mestan podcast-studioon: Muista äänittäessä

Mestan podcast-studiossa äänittäminen sujuu omatoimisesti helppokäyttöisillä laitteilla.

Ennen ensimmäistä äänityskertaasi tutustu tämän blogisarjan ohjeisiin ja varaa reilusti aikaa sekä äänitysten alkuun että loppuun, jotta ehdit rauhassa säätää laitteet ja siirtää valmiit tiedostot koneellesi!

Äänitysohjeet löytyvät myös studion seinältä, joten ne on helppo kerrata studiossa.

Opas Mestan podcast-studioon:

  1. Kun saavut
  2. Alkusäädöt
  3. Muista äänittäessä
  4. Tiedostojen siirto

Tässä blogisarjan kolmannessa osassa käymme läpi muutaman muistisäännön, jotka kannattaa pitää mielessä äänittämisen aikana. Niitä noudattamalla voit vaikuttaa äänenlaatuun ja välttää ongelmat äänen jälkikäsittelyssä. 

Ennen äänitystä

Studiomme on äänieristetty ja akustoitu, joten oven ollessa kiinni tilaan ei pääse ulkopuolelta ääntä joka tallentuisi nauhalle. Eikä coworking-tilan puolelle kuulu, mitä studiossa puhutaan. 

Voit itse minimoida studion sisäiset häiriöäänet muistamalla nämä ennen REC-nappulan painamista: 

1. Sulje ovi kunnolla.

2. Laita äänet ja värinät pois sekä omista että vieraasi laitteista. 

3. Säädä mikrofonitelineet valmiiksi ennen äänityksen aloittamista. 

Äänityksen aikana

1. Puhu mikrofoniin tarpeeksi läheltä – korkeintaan nyrkinmitan päästä. Aseta pyöreää pop filtteri mikrofonin eteen, ei kuitenkaan ihan kiinni mikrofoniin. Se pehmentää tallentuvan puheen kovia äänteitä. 

2. Vältä liikuttelemasta päätäsi puhuessasi mikrofoniin. Ota pään kääntämisen sijasta katsekontakti muihin puhujiin. 

3. Käytä kuulokkeita. Kuulokkeet ovat studiossa syystä. Vain niistä kuulet, mitä oikeasti tallentuu nauhalle, ja huomaat mahdolliset häiriöäänet tai mikrofonista ohi puhumisen ajoissa.

Testaa ensin, ja muista että nauhaa voi editoida

Kannattaa tehdä lyhyt testiäänitys ennen varsinaisen äänityksen aloittamista ja tarkistaa, että kaikki kuulostaa siltä miltä pitää. Toinen hyvä tapa on nauhoittaa noin 15 sekuntia hiljaisuutta äänityksen aluksi. Se auttaa editoijaa, mikäli ääniraidalta on tarve poistaa jotakin taustaääntä.

Muista äänittäessäsi, että nauhaa voi jälkikäteen editoida. Ei siis haittaa, jos sanat menee sekaisin – puhu se kohta uudestaan ja leikkaa sekoilut editointivaiheessa pois. 

Voit myös keskeyttää äänityksen välillä painamalla REC-nappulaa ja halutessasi kuunnella äänittämääsi materiaalia kuulokkeilla suoraan mikseristä. Valitse kuuntelua varten mikseristä Asetukset (merkki kosketusnäytön vasemmassa yläkulmassa) > Podcasts.