Oletko palkkatöissä, mutta työskentelet muualla kuin työnantajan järjestämässä työtilassa? Tai teet töitä toiminimellä kotitoimistolla tai muussa hankkimassasi työtilassa?
Silloin sinun kannattaa selvittää, voitko saada verovähennyksiä työtilasi kuluista. Vähennysmahdollisuus kannattaa muistaa myös, kun harkitset jäsenyyttä coworking-tilassa tai Oman Huoneen vuokraamista Mestalta. Myös coworking-tilan jäsenmaksut voi nimittäin ilmoittaa verotuksessa palkansaajan tulonhankkimismenoina tai yrityksen kuluina.
Lue alta lyhyet ohjeet työtilan kulujen verovähennyksiin sekä palkansaajan että toiminimiyrittäjän näkökulmasta.

Palkkatyöläisen tulonhankkimisvähennykset
Jokaisen palkkatyöläisen kannattaa tutustua tulonhankkimisvähennykseen ja laskea, tuleeko omalla kohdalla vuoden aikana tulonhankkimismenoja niin paljon (yli 750 euroa), että ne kannattaa ilmoittaa verotuksessa.
Tulonhankkimismenoja ovat esimerkiksi koulutus, ammattikirjallisuus, työvälineet, kodin ja työpaikan väliset työmatkat, sekä työmarkkinajärjestöjen ja työttymyyskassan jäsenmaksut. Jos työskentelet kotonasi tai vuokraamassasi tai ostamassasi erillisessä työtilassa, työtilan kuluista voi tiettyjen ehtojen täyttyessä hakea työhuonevähennystä, joka myös lasketaan tulonhankkimismenoihin.
Coworking-tilan jäsenmaksut hyväksytään tulonhankkimismenoiksi.
Coworking-tilan jäsenmaksut hyväksytään Verottajan mukaan tulonhankkimismenoiksi. Jos työskentelet jaetussa coworking-tilassa, voit ilmoittaa jäsenmaksusi tulonhankkimismenoina. Jos taas vuokraat omaa työhuonetta coworking-tilasta tai muualta, tai työskentelet kotonasi, voit hakea työhuoneen vuokrasta tai muista siihen liittyvistä kuluista työhuonevähennystä.
Työhuonevähennystä voit hakea, jos:
- Työskentelet kotonasi, eikä työnantajasi ole järjestänyt sinulle työhuonetta tai työhösi liittyy huomattavasti kotona tehtävää työtä.
Työtilan ei tarvitse olla erillinen huone, vaan se voi olla vaikka työnurkkaus.
Yleensä saat kaavamaisen työhuonevähennyksen, jonka suuruus riippuu kotona tehdyn työn määrästä. Satunnaisesti etätöitä tekevälle työhuonevähennys oli vuoden 2021 verotuksessa 230 euroa, osapäiväiselle etätyöläiselle 460 euroa ja kokopäiväiselle etätyöläiselle 920 euroa.
Työhuonevähennys kattaa työhuoneen vuokran, kalusteet, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen. Esimerkiksi työhuonetta varten hankkimistasi kalusteista et siis voi hakea vähennyksiä erikseen, vaan ne sisältyvät kaavamaiseen summaan. Sen sijaan työvälineiden, kuten tietokoneen, hankintakulut voit ilmoittaa erikseen tulonhankkimismenoina. Työhuonevähennys voidaan myöntää myös todellisten kulujen mukaan, jos niistä esitetään riittävä selvitys. - Olet vuokrannut tai ostanut työtilan kotisi ulkopuolelta yksinomaan työntekoa varten.
Voit vähentää verotuksessa työtilan todelliset kustannukset, kuten vuokran tai vastikkeen, sähkön ja siivouskulut. Verottajan sivuilla ei mainita erikseen coworking-tiloja, mutta kysyessämme Verottaja vastasi, että coworking-tilasta vuokratun työhuoneen vuokrasta voi hakea työhuonevähennystä samoin kuin muustakin vuokratusta työhuoneesta.
Toiminimen verovähennykset työtilan kuluista
Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja ja sinulla on yritystoimintaa varten työtila, voit vähentää siitä aiheutuneet kulut yrityksesi verotuksessa.
Verottaja neuvoo ilmoittamaan työhuonevähennyksen elinkeinotoiminnan veroilmoituksella, etenkin jos olet päätoiminen yrittäjä. Työtilan kulut ilmoitetaan veroilmoituksen kohdassa ”Muut kirjanpidon ulkopuoliset vähennyskelpoiset kulut”. Sivutoiminen yrittäjä, jolla on myös palkkatuloja, voi vaihtoehtoisesti ilmoittaa työhuonevähennyksen palkansaajan tapaan esitäytetyllä veroilmoituksella.
Toisin kuin palkansaaja, toiminimi ei saa automaattista tulonhankkimisvähennystä, minkä vuoksi elinkeinotoiminnan veroilmoituksella ilmoitettaviksi kelpaavilla kuluilla ei ole alarajaa.
Coworking-tilan jäsenmaksun ja työhuoneen vuokran voi vähentää elinkeinotoiminnan kuluna.
Työtila voi olla:
- Oman kotisi yhteydessä oleva työtila.
Työtilan ei tarvitse olla erillinen huone, vaan se voi olla vaikka työnurkkaus.Et voi maksaa työtilasta itsellesi vuokraa, mutta voit vähentää verotuksessa joko työtilan todelliset kulut tai kaavamaisen työhuonevähennyksen. Työhuonevähennys kattaa työhuoneen vuokran, kalusteet, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen.
Kaavamaisen työhuonevähennyksen määrä oli vuoden 2021 verotuksessa 920 euroa, 460 euroa tai 230 euroa riippuen siitä, käytätkö tilaa tulojen hankintaan kokopäiväisesti, osapäiväisesti vai vain satunnaisesti. Maksimimäärän voit saada, jos käytät työhuonetta jatkuvasti ja kokopäiväisesti tulojen hankintaan, eikä toiminimelläsi ole muuta työtilaa.
- Yrityksesi työtilaksi vuokraamasi tila.
Työtilan vuokra tai coworking-tilan jäsenmaksu on kokonaan yrityksen kulua, jonka voit vähentää elinkeinotoiminnan kuluna.
- Yrityksesi työtilaksi ostamasi tila.
Se, mitä kuluja voit vähentää, riippuu mm. siitä, onko kyseessä kiinteistö vai liikehuoneiston osakkeet. Kysy ohjeet omaan tilanteeseesi suoraan Verottajalta.
Lue Verottajan sivuilta tarkemmat ohjeet työtilan kuluista toiminimiyrittäjän verotuksessa