Mestan studiosta: Fitnessvastaanotto

On aika esitellä meidän podcast-studiossa äänitettyjä podcasteja!

Blogisarjan ensimmäiseen haastatteluun pyysin Theon ja Juhon, jotka ovat juuri saaneet valmiiksi Fitnessvastaanotto-podcastinsa ensimmäisen kauden.

Fitnessvastaanotto taklaa treenaamiseen, ravitsemukseen sekä terveyteen liittyviä aiheita ennennäkemättömän käytännönläheisellä tavalla. Vastaanotolla paneudutaan ajankohtaisiin aiheisiin fitneksen ympäriltä tieteellisen, mutta ennen kaikkea kansantajuisen sekä käytännöllisen linssin läpi. Juontajina toimivat fitnessvalmentajat Juho Murtonen & Theo Mbay.

Keitä olette ja mitä muuta teette kuin podcastia?

Theo: Mä oon Theo Mbay ja podcastin lisäksi teen fitness-valmennusta ja oon Helsingin yliopistolla tutkimassa. Projektissa tutkitaan päiväkoti-ikäisten lasten fyysisen aktiivisuuden yhteyttä oppimiseen. Mä oon siis liikuntatieteiden maisteri taustaltani. Sitä mä teen, ja sit fitness-valmennusta, fitness-kisaamista ja semmosta. Tennistä pelaan myös. Ja kirjottelen liikunta- ja terveysaiheisia artikkeleita Fastille. 

Juho: Mä oon Juho Murtonen. Mä teen lähes pelkästään fitness-valmennusta. Mä oon nyt 6 vuotta ollut täyspäiväinen valmentaja. Meillä on oma yritys nimeltään Finnish Physique Academy, joka on myös fitness-urheilutiimi, jossa Theo on myös nykyään mukana. Ja fitness-kisaamista. Nyt syksyllä itseasiassa oon menossa useempiin kisoihin, semmosen kuuden ja puolen vuoden tauon jälkeen. Ja tennistä pelataan Theon kanssa samassa joukkueessa. Ja kissaa silitän iltaisin, meillä on kissa. 

”Me yritetään jakaa tietoa treenaamisesta ja ravitsemuksesta semmosella meidän mielestä hauskalla tavalla”

Fitnessvastaanotto tarjoaa fitness-painotteista asiaa rennolla ja viihdyttävällä asenteella. Aiheet eivät keskity suoraan kisaamiseen, vaan kaikkeen mikä liittyy ravitsemukseen, treenaamiseen, terveyteen ja hyvinvointiin. Näin kohderyhmään kuulumattomallekin Fitnessvastaanotto oli hauska ja mielenkiintoinen kuuntelukokemus!

Juho: Me yritetään jakaa tietoa treenaamisesta ja ravitsemuksesta semmosella meidän mielestä hauskalla tavalla.

Theo: Eli se ei oo semmosta kuivaa, että me luetaan jotain tutkimuksia. Vaan enemmänkin me kerrotaan hauskoja vitsejä – tai meidän mielestä hauskoja vitsejä. Siinä yhdistyy semmonen tieteellinen lähestymistapa, mutta myös semmonen rento ja hauska, että ihmiset jaksaa kuunnella. Vaikka puhutaan paljon faktatietoa, se ei oo totista.

Juho: Se on ennen kaikkea viihdeohjelma. Hyvin informaatiopitoinen viihdeohjelma. Ja meillä on tietysti tietynlainen elämänkatsomus. Positiivinen psykologia kumpuaa sieltä välistä ja stooalainen elämänkatsomus.

Juuri rentous erottaa erottaa Theon ja Juhon mukaan Fitnessvastaanoton muista fitness-aiheisista podcasteista. Toinen erottava tekijä on se, ettei Fitnessvastaanotolla (ainakaan vielä) käy vieraita, vaan asiansa tuntevat juontajat tuovat podcastiin koko sisällön.

Juho: Kaikissa muissa fitness-podcasteissa on aina joku vieras, joka luo sen mielenkiinnon. Meillä on täysin erilainen se asetelma kuin missään muussa fitness-podcastissa, me ollaan vaan kahestaan.

Theo: Ja musta tuntuu, että kun niissä on vieraana yleensä fitness-kisaajia, niin siinä se kohderyhmä nimenomaan rajottuu just fitness-ihmisiin. Meillä ehkä sit vähän laajemmin.

Juho: Meille tuli just Instagramiin viesti, jossa mies sano että tää on ensimmäinen podcast, jonka se on jaksanu kuunnella loppuun asti, ikinä. Eikä se ollut fitness-ihminen.

Fitnessvastaanotto podcast Juho Murtonen Theo Mbay

Idea podcastiin tuli omista hyvistä keskusteluista. Sen jälkeen lähdettiin vaan kokeilemaan. Jaksoissa kuuluva rento asenne ulottuukin myös podcastin suunnitteluun. Ennen äänityksiä kumpikin tahoillaan kirjoittaa ranskalaisia viivoja asioista, joita haluaa nostaa esiin, mutta sen kummemmin jaksoja ei käsikirjoiteta. Tärkeintä on, että podcastia on kiva tehdä. 

Juho: Se lähti vitsistä, ihan aluks.

Theo: Niin. Ei ollu hirveen suunniteltu, vaan mietittiin että pitäskö tehä, no mennään kattoo. Meidän prosessi on tää: Me oltiin päätetty, että tehdään viis jaksoa. Meillä oli ekan jakson aihe, sitten molemmat mietti tahoillaan mitä haluu sanoa siitä aiheesta. Ja sit me aletaan vaan puhumaan. Eli ei me suunnitella niitä, meillä on vaan aihe.

Juho: Se on osa sitä, et se tulee vähän yllätyksenä molemmille mitä toinen sanoo. 

Theo: Tulee molempien näkökulmat, kun me ei yhdessä mietitä niitä. Kun molemmat lähestyy vähän omalta kantilta niitä juttuja, niin jaksosta tulee kokonaisvaltaisempi.

Juhon ja Theon vinkki aloitteleville podcastaajille onkin lähteä vaan rohkeasti kokeilemaan ja olla oma itsensä. 

Theo: Mekin ajateltiin vaan, että jos se on huono niin sit ei vaan tehä sitä enää. Ei oo sillei mitään menetettävää. Monella on varmaan paljon sellasia asioita, mitä ei uskalla tai ei viitti, niin kannattaa kokeilla vaan. 

Juho: Ja ehkä on hyvä kuunnella muita podcasteja. Sieltä voi saada ideoita, että tässä on kivaa tää ja tää. Ja voi ottaa niistä vinkkejä tai vaikka kopioidakin, mutta mä haluisin ajatella, että me unohdetaan että on mitään muita podcasteja olemassa ja tehään semmonen, mikä tuntuu itestä hyvältä. 

Theo: Ja että rohkeesti on vaan oma itsensä. Et ei yritä olla liian asiallinen tai liian semmonen millanen ei oo oikeesti. Luulen, että jos me yritettäis olla erilaisia ku me oikeesti ollaan, ni ei siitä tulis mitään. On helpompi, ettei mieti liikaa et voiko olla tällanen, vaan on vaan semmonen mimmonen on, ja sit siitä tykätään tai ei tykätä. Sitä on paljon kivempi tehdä, kun pystyy olemaan oma ittensä. 

Fitnessvastaanotto sai heti alkuun mukavasti kuulijoita, vaikka sitä on markkinoitu vain omissa somekanavissa ja podcastin omalla Instagram-profiililla. Eniten näkyvyyttä on tullut kuulijoiden kautta, jotka ovat jakaneet podcastia omissa somekanavissaan. 

Theo: Ideana oli tavallaan se, että kyl me halutaan jos mahollista saada sponsoreita. Mut jos ei saada ni ei haittaa, ku tää on kivaa, niin ei se siitä kiinni oo. 

Juho: Vaikkei meillä ois yhtään yhteistyökumppania, me tehtäis toinen kausi silti. 

Theo: Kyl sitä tietty toivoo että jengi tykkää. Jos ei ois yhtään kuuntelijaa niin ei me varmaan sitten tehtäis toista kautta. Mut ei myöskään sillei että ois pakko saada tietty määrä. Ei me sillei olla kiinnostuneita numeroista. 

Juhon ja Theon vinkki aloitteleville podcastaajille onkin lähteä vaan rohkeasti kokeilemaan ja olla oma itsensä

Koko Fitnessvastaanoton ensimmäinen viiden jakson kausi on äänitettu Mestan podcast-studiossa. Äänenlaatu sai kiitosta, vaikka äänieristetyssä huoneessa kuulemma joskus tuleekin lämmin.

Theo: Se on hyvä se setup. Helppo ja toimiva, ei oo mitään pahaa sanottavaa. 

Kysyin vielä, mitä Juho ja Theo ovat oppineet ensimmäisen kauden aikana. 

Juho: Ehkä varmaan sitä rentoutta. Mutta se on haastavaa ettei se mee sit liian rennoksi. Että millon me ylitetään sellasia rajoja että meidät canceloidaan jossain vaiheessa. 

Theo: Me ollaan opittu, että ihan kaikkee ei ehkä voi sanoa. Tai en mä tiedä, ollaanko me vielä opittu sitä. 

Juho: Ei me ehkä vielä. Mutta yllättävän paljon voi sanoo. 

Theo: Me ollaan vähän sillä rajalla koko ajan. Ei olla vielä opittu sitä, mitä ei voi sanoa, mut varmaan opitaan jossain vaiheessa. Ja ollaan opittu, et meidän vitsit on myös muitten mielestä ihan ok hauskoja, mikä on hyvä. Ja ehkä ollaan opittu, että ihmisiä kiinnostaa, mitä meillä on sanottavaa. Että on ehkä jotain tarjottavaa ihmisille. 

Fitnessvastaanoton löydät Spotifysta & Instagramista.

Podcast-studiomme Helsingin Herttoniemessä on suunniteltu omatoimisen podcastaajan tarpeisiin. Äänieristetyssä ja akustoidussa studiossa on valmiina laadukkaat ja helppokäyttöiset äänityslaitteet. Varaukset hoituvat kätevästi suoraan netistä. Lue lisää podcast-studiostamme