Opas Mestan podcast-studioon: Tiedostojen siirto

Mestan podcast-studiossa äänittäminen sujuu omatoimisesti helppokäyttöisillä laitteilla. 

Ennen ensimmäistä äänityskertaasi tutustu tämän blogisarjan ohjeisiin ja varaa reilusti aikaa sekä äänitysten alkuun että loppuun, jotta ehdit rauhassa säätää laitteet ja siirtää valmiit tiedostot koneellesi! 

Äänitysohjeet löytyvät myös studion seinältä, joten ne on helppo kerrata studiossa. 

Opas Mestan podcast-studioon:

1. Kun saavut
2. Alkusäädöt
3. Muista äänittäessä
4. Tiedostojen siirto

Tästä blogisarjan neljännestä osasta saat ohjeet äänittämäsi materiaalin siirtämiseksi omalle koneellesi.

Näin siirrät tiedostot

Podcast-mikserissämme on sisällä valmiina muistikortti, jolle äänityksesi tallentuu. Et siis tarvitse omaa muistikorttia, eikä tietokoneesi tarvitse olla kiinni mikserissä äänityksen aikana.

Äänityksen päätyttyä siirrät äänitiedostot omalle tietokoneellesi USB-johdolla, joka on valmiina kiinni mikserissä. Mikseri näkyy koneellasi ulkoisena kovalevynä, jolta vaan kopioit kaikki tiedostot omalle koneellesi.

Yleensä 45 minuutin materiaali siirtyy noin kymmenessä minuutissa, mutta koneestasi riippuen siirtoon voi kulua huomattavastikin enemmän aikaa. Varaa siis ensimmäisellä kerralla reilusti aikaa tiedostojen siirtoon. Nopeampi siirto onnistuu tarvittaessa erillisellä muistikortinlukijalla, jonka löydät kaapista ”adapterit” -laatikosta. Jos käytät erillistä muistikortinlukijaa, muista palauttaa muistikortti takaisin mikseriin ja lukija kaappiin!

Step by step

1. Liitä tietokoneeseesi mikseriin USB-johdolla. Jos siirto USB:n kautta toimii hitaasti, voit vaihtoehtoisesti käyttää kaapista ”adapterit” -laatikosta löytyvää erillistä Transcendin muistikortinlukijaa.

2. Klikkaa mikserin kosketusnäytöltä muistikortin kuvaa. Valitse näytöltä PODCAST TRANSFER MODE ja klikkaa YES. Ole tarkkana, ettet vahingossa valitse näkymästä muistikortin formatointia!

3. Mikseri näkyy tietokoneellasi ulkoisena kovalevynä, jonka nimi on RODECASTER. Kopioi kaikki tiedostot PODCASTS-kansiosta omalle koneellesi. Tallenna aina KAIKKI kansiossa olevat tiedostot, jotta saat varmasti kaiken materiaalisi mukaan!

4. Kun kaikki tiedostot ovat siirtyneet, klikkaa mikserin kosketusnäytöltä DONE ja irrota USB-johto koneestasi.

5. Tarkista kuuntelemalla, että kaikki tiedostosi ovat tallentuneet koneellesi. 

6. Formatoi muistikortti valitsemalla mikserin näytöltä SLIDE TO FORMAT ja YES. Formatoi vasta, kun olet tarkistanut, että kaikki tiedostosi ovat tallessa koneellasi!

Vältä vaaran paikat!

Ole tarkkana, kun siirrät tiedostoja! Me emme pysty muistikortin formatoinnin jälkeen palauttamaan kadonneita tiedostoja. On omalla vastuullasi huolehtia, että noudatat näitä ohjeita ja tallennat kaikki tiedostot koneellesi. 

  • Katso, mitä klikkailet mikseristä. Siirtoa varten valitaan PODCAST TRANSFER MODE. Sen kanssa samassa näkymässä on myös vaihtoehto FORMAT. Älä formatoi muistikorttia epähuomiossa ennen, kuin olet siirtänyt kaikki tiedostot koneellesi!
  • Siirrä aina kaikki mikserillä olevat tiedostot koneellesi, jottet vahingossa jätä olennaisia pätkiä pois. Voit poistaa turhia tiedostoja rauhassa myöhemmin. Mikseri pätkii pidemmät äänitykset noin 30 minuutin jaksoiksi, siksi tiedostoja saattaa olla useampi kuin odotit.  
  • Odota, että tiedostot ovat kokonaan siirtyneet, ennen kuin klikkaat mikseristä DONE. Jos katkaiset yhteyden liian aikaisin, osa tiedostoista jää siirtymättä. 
  • Tarkista kuuntelemalla, että kaikki tiedostot siirtyivät ja toimivat normaalisti. 
  • Formatoi mikserin muistikortti vasta, kun olet varma, että sait koneellesi kaikki tarvitsemasi tiedostot. Formatoinnin jälkeen emme voi enää pelastaa tiedostoja!

Tiedostojen editointi omalla koneella

Äänityksesi tallentuu polyWAV-tiedostoksi, jossa jokaisen puhujan ääni on omalla ääniraidallaan. Näin voit editoida jokaista puhujaa erikseen. Mukana on lisäksi yksi stereoraita, jolle kaikki ääniraidat on yhdistetty.

Huomaathan, että kaikki audiosoittimet eivät pysty avaamaan polyWAV-tiedostoja. Kannattaa siis ladata valmiiksi omalle koneelle ohjelma, jolla pystyt kuuntelemaan tietostoja ja tarkistamaan, että kaikki tiedostot siirtyivät koneellesi. Esimerkiksi Audition tai Audacity sopii polyWAV-tiedostojen avaamiseen ja editointiin.

Kun lähdet studiosta

1. Sammuta mikseri punaisesta nappulasta mikserin takana oikeassa kulmassa. Säädä kuulokkeiden volyymit nollille. Jos teit muutoksia mikserin asetuksiin, vaihda ne takaisin. 

2. Palauta kaikki studion varusteet paikoilleen ja tarkista, ettet vahingossa vie mukanasi johtoja tai muistikortinlukijaa!

    • Jos käytit kolmatta mikrofonia ja kuulokkeita, palauta ne takaisin kaappiin. Älä kieputa johtoa mikrofonin ympäri! 
    • Jos käytit erillistä muistikortinlukijaa, laita muistikortti takaisin mikseriin ja palauta lukija kaappiin. 

4. Sammuta studiosta valot ja sulje ovi kunnolla. 

5. Laita käyttämäsi kahvikupit astianpesukoneeseen.

Kaikki selvää?

Jos jäi vielä kysyttävää, voit aina olla meihin yhteydessä sähköpostitse: mirka@mestacoworking.com. Tutustu myös studion tietoihin and prices. Varauksen podcast-studioomme voit tehdä kätevästi verkossa suoraan varauskalenteriin.