Kaikuuko? Viisi vinkkiä videokokouksen äänenlaadun parantamiseen

  • Artikkelin kategoria:kivempi arki

Videopuhelut ja etäkokoukset ovat tänä keväänä tulleet jäädäkseen monen työpäivän osaksi. Mestalla se on näkynyt siinä, että podcast/video-huoneemme ja puhelinkoppimme ovat kovalla käytöllä, kun mestalaiset vetäytyvät niihin kokoustamaan.

Nyt on oiva hetki miettiä, miten tehdä videokokouksista mahdollisimman mukavia ja tuotteliaita!

Äänenlaatu on yksi seikka, johon panostamalla teet etäkokouksesta helposti sujuvamman ja kivemman kokemuksen.

Hyvä äänenlaatu auttaa keskittymään itse asiaan, kun kaiut, katkeilut ja häiriöäänet eivät pakota jatkuvasti höristelemään korvia.

Tässä muutama seikka, joita mietimme Mestan akustoitua podcast/video-huonetta rakentaessamme – ja joiden avulla voit parantaa videopuheluidesi äänenlaatua myös kotona. 

 

1. AKUSTIIKKA

Kovat pinnat heijastavat ääntä ja saavat videokokouksissa helposti aikaan häiritseviä kaikuja.

Paras paikka videokokouksiin on siis tila, jossa on mahdollisimman paljon pehmeää. Mestan podcast-huoneessa kiinnitimme seiniin ja kattoon akustiikkalevyjä. Harva kuitenkaan haluaa vuorata kotiaan akustiikkalevyillä – siellä kannattaa  hyödyntää mattoja ja verhoja.

Jos mahdollista, järjestä tila niin, että lattialla on pehmeä matto ja vastakkaisista seinistä toisella myös jotakin pehmeää.

Pahiten kaikua aiheuttavat nimittäin vastakkaiset kovat pinnat, joilta ääni kimpoilee edestakaisin.

Makuuhuone on yleensä kotona pehmein huone. Kuulemma peiton alla äänittäminen tuottaa parhaan äänenlaadun, mutta videokokouksiin tämä kikka ei ehkä sovellu! 

 

2. ERILLISET KUULOKKEET

Tietokoneen oma mikrofoni ja kaiuttimet eivät ole paras valinta äänenlaadun kannalta. Ne ovat harvoin kovin laadukkaat, ja lisäksi  ilman kuulokkeita ääni kiertää kaiuttimista mikrofoniin.

Jo halvatkin kuulokkeet siis parantavat äänenlaatua, koska kuulokkeita käyttämällä mikrofoni tallentaa vain sinun puheesi. 

Kuulokkeet auttavat myös keskittymään, etenkin jos ne blokkaavat tehokkaasti ympäriltäsi tulevia ääniä. Mestalle valitsimme sivuääniä blokkaavat Audiotechnican studiokuulokkeet, joita on mukava pitää päässä pidempiäkin rupeamia.

 

3. MIKROFONI

Jos haluat oman äänesi kuuluvan vastaanottajille mahdollisimman selkeästi ja laadukkaasti, kannattaa hankkia erillinen mikrofoni.

Hyvän mikrofonin avulla saat minimoitua häiriöäänet säätämällä herkkyyttä sekä säätämällä mikrofonin niin, että se ottaa ääntä vain sinun suunnastasi.

Mestan podcast-huoneessa on käytössä Blue Yeti -mikrofoni, jonka saa puhujien lukumäärän mukaan säädettyä ottamaan ääntä yhdestä, kahdesta, kolmesta tai neljästä suunnasta.

Pienillä lisävarusteilla voit vielä parantaa mikrofonin antamaa äänenlaatua:

Pop-filtteriksi kutsuttu mikrofonin eteen tai päälle kiinnitettävä suoja takaa, etteivät puheessasi korostu liikaa kovat konsonantit ja muut tavallisesti huomaamattomat äänet, joita mikrofoni muuten helposti korostaa. 

Jalusta on mikrofonille paras paikka häiriöäänten minimoinnin kannalta. Meillä Mestalla käytössä on pöytään kiinnitettävä säädettävä jalka. Jos mikrofoni seisoo suoraan pöydällä, se nappaa helposti turhia ääniä pöydän naputtelusta ja tavaroiden siirtelystä.

Jalan avulla saat myös säädettyä mikrofonin suun tasolle, jolloin oma äänesi kuuluu parhaiten.  

 

4. HYVÄ VERKKOYHTEYS

Videopuhelun äänenlaatuun vaikuttaa ratkaisevasti verkkoyhteyden laatu. Mitä nopeampi yhteys, sitä parempilaatuisena ääni siirtyy. 

Nopeimman ja vakaimman yhteyden videokokouksen ajaksi saat, kun otat sen kaapelilla tai siirryt mahdollisimman lähelle langattoman yhteyden reititintä.

Jos käytät mobiiliyhteyttä, paras signaali löytyy läheltä ikkunaa. 

 

5. TAUSTAHÄLYN MINIMOINTI

Loogisesti videokokousta ei kannata pitää hälyisässä paikassa, ellei ole pakko.

Kotonakin kannattaa sulkea muut äänenlähteet tai ainakin huoneen ovi, jos asunnossa on muita ihmisiä.

Mestalla äänieristimme podcast-huoneen, jotta sinne ei kantautuisi ääniä muualta coworking-tilasta – ja jotta podcast-huoneen äänet pysyisivät siellä.